Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί την οριστική διακοπή του κύκλου της γονιμότητας στην γυναίκα και αποτελεί ορόσημο για την ζωή της.
Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία την οποία όλες οι γυναίκες κάποια στιγμή θα βιώσουν και η οποία πυροδοτεί μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό της.
Η μετάβαση γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει τα παρακάτω τρία στάδια:
Περιεμμηνόπαυση
Πρόκειται για το αρχικό στάδιο κατά το οποίο πέφτουν τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, ενώ πραγματοποιείται μείωση της ροής του αίματος και αραίωση της συχνότητας ωορηξίας
Εμμηνόπαυση
Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο όπου παρουσιάζεται έλλειψη αναπαραγωγικής περιόδου για δώδεκα συνεχείς μήνες, και μη παραγωγή ωαρίων από τις ωοθήκες
Εγκατεστημένη εμμηνόπαυση
Το τρίτο στάδιο που ακολουθεί έπειτα από τους δώδεκα μήνες έλλειψης περιόδου, στάδιο κατά το οποίο αναπτύσσονται τα πιθανά συμπτώματα όπως, εφιδρώσεις, κεφαλαλγίες, αϋπνίες, εξάψεις, ψυχοσυναισθηματικές αστάθειες, κατακράτηση υγρών, αύξηση βάρους.
Κατά το τρίτο στάδιο παρατηρούνται επίσης και λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος και δυσπαρευνία εξαιτίας της ξηρότητας του κόλπου.
Επιπλέον, η έλλειψη οιστρογόνων μπορεί να επιφέρει την εμφάνιση οστεοπόρωσης, όπως και διάφορα καρδιολογικά προβλήματα.
Κατά αναλογία, περίπου 2 στις δέκα γυναίκες θα παρουσιάσουν βαριά συμπτώματα, 6 στις δέκα ήπια, ενώ 2 στις δέκα γυναίκες θα είναι ασυμπτωματικές.
Αναλυτικά τα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την εμμηνόπαυση έχουν ως εξής:
- Νυχτερινές εφιδρώσεις
- Πόνοι στη κοιλιά
- Κόπωση
- Κολπική ξηρότητα
- Κολπίτιδες
- Μειωμένη λίμπιντο
- Εξάψεις
- Ουρολοιμώξεις
- Μυοσκελετικοί πόνοι (πλάτη / στήθος)
- Αυπνία
- Κεφαλαλγία
- Κατάθλιψη
- Άγχος
- Πόνο στους μαστούς
- Αύξηση βάρους
- Ευερεθιστότητα
- Δυσκολία συγκέντρωσης
Αντιμετώπιση συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης
Εφόσον τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάσουν αρνητικά την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής της γυναίκας, ακολουθείται θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης με οιστρογόνα, φυτοοιστρογόνα, και χορήγηση βιταμινών.
Καθώς όμως ο κίνδυνος πρόκλησης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι αυξημένος από την χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων, συνιστάται η λήψη τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα καθώς και η μικρότερη δυνατή δοσολογία. Η γυναίκα επίσης χρειάζεται να είναι σε συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
Κατα την θεραπεία της οστεοπόρωσης κρίνεται απαραίτητη η καθοδήγηση της ιατρού παράλληλα με την μέτρηση της οστικής πυκνότητας, καθώς και εργαστηριακών εξετάσεων οι οποίες περιλαμβάνουν μέτρηση ασβεστίου και βιταμίνης D.