Οι παθήσεις του θυρεοειδή είναι από τις πιο κοινές ενδοκρινολογικές παθήσεις που υπάρχουν. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ εμφανίζονται και κατά την παιδική ηλικία.
Τα πιο συχνά προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι τα παρακάτω:
- Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη)
- Υπερθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει πολλή θυρεοειδική ορμόνη)
- Υποθυρεοειδισμός (όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί)
- Όζοι
Η διόγκωση του θυρεοειδή (βρογχοκήλη) μπορεί να προκληθεί από την ανεπάρκεια ιωδίου στη διατροφή, εάν υπάρχει υπερθυρεοειδισμός (π.χ. νόσος Graves) ή υποθυρεοειδισμός (π.χ. νόσος Hashimoto), εάν υπάρχουν πολλά οζίδια ή μεμονωμένοι μεγάλοι όζοι, σε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδή, κατά την εγκυμοσύνη, ή εάν υπάρχει φλεγμονή του θυρεοειδή (θυρεοειδίτιδα).
Ο υπερθυρεοειδισμός, όπου ο θυρεοειδής παράγει μεγάλες ποσότητας ορμονών ανεξέλεγκτα, είναι συχνά αποτέλεσμα φλεγμονής (θυρεοειδίτιδας) ή της νόσου Graves.
Η νόσος Graves είναι μια αυτοάνοση ασθένεια όπου αντισώματα κάνουν επίθεση στον θυρεοειδή οδηγώντας τον σε υπερδιέγερση. Ο υποθυρεοειδισμός είναι συχνά αποτέλεσμα μιας άλλης αυτοάνοσης ασθένειας, της νόσου Hashimoto, όπου τα αντισώματα καταστρέφουν τον ιστό του θυρεοειδή με αποτέλεσμα η παραγωγή ορμονών να σταματάει.
Πολλές από τις παραπάνω αιτίες οδηγούν στην εμφάνιση όζων στον θυρεοειδή. Οι όζοι είναι διογκώσεις του ιστού του θυρεοειδή που μπορεί να περιέχουν υγρό ή να είναι συμπαγείς.
Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού
Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Άνδρες και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να μην έχουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
- Απώλεια βάρους
- Ταχυκαρδία, «φτερουγίσματα», αρρυθμίες
- Αίσθηση άγχους, ανησυχίας ή πανικού, εκνευρισμός
- Τρόμος (τρεμούλιασμα) των χεριών και ειδικά των δακτύλων
- Εφίδρωση και ευαισθησία στη ζέστη
- Διαταραχές περιόδου στις γυναίκες
- Διόγκωση του θυρεοειδή
- Κούραση και αδυναμία
- Δυσκολίες στον ύπνο
- Διαταραχές στα μάτια, π.χ. εξόφθαλμος
Συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση και μπορεί να είναι τα εξής:
- Κούραση
- Βραδυκαρδία
- Ευαισθησία στο κρύο
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία και τριχόπτωση
- Βραχνάδα
- Υψηλή χοληστερόλη
- Κατάθλιψη
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την μείωση της παραγωγής ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.
Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή εγχείρηση για την αφαίρεση του θυρεοειδή. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει την λήψη θυροξίνης ώστε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
Ένας από τους βασικούς στόχου κατά την εκτίμηση των όζων θυρεοειδή είναι να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου του θυρεοειδούς.
Εάν ένας όζος δεν είναι καρκινικός οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την παρακολούθηση με επαναληπτικές εξετάσεις υπέρηχου και λειτουργίας του θυρεοειδή ή χειρουργική επέμβαση εάν είναι τόσο μεγάλος που καθιστά δύσκολη την αναπνοή ή την κατάποση επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής του ασθενούς.