Ο Προδιαβήτης αποτελεί μεταβολική διαταραχή όπου τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται να είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ παράλληλα βρίσκονται κάτω από τα καθορισμένα όρια του διαβήτη.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη σε ένα χρονικό βάθος ανάμεσα στα δύο με δέκα χρόνια.
Στον προδιαβήτη είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να μην παρουσιάσουν εμφανή συμπτώματα, ενώ αυτά τα οποία πιο συχνά ενδέχεται να παρουσιαστούν είναι τα εξής:
- Πολυδιψία
- Συχνουρία
- Ζάλη
- Θολή όραση
- Μελανίζουσα ακάνθωση
- Αντιδραστική υπογλυκαιμία
Αιτία
Δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια εμφάνισης του προδιαβήτη, Παρόλα αυτά φαίνεται πως η κληρονομικότητα και το οικογενειακό ιστορικό παίζουν σημαντικό ρόλο. Επιπλέον σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης προδιαβήτη είναι:
- Έλλειψη σωματική άσκησης
- Παχυσαρκία
- Συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά
Επιπλοκές – Προδιαβήτης
Οι επιπλοκές που προκαλεί ο προδιαβήτης είναι παρόμοιες με αυτές του σακχαρώδη διαβήτη μιας και αποτελεί το αρχικό του στάδιο.
Επηρεάζει διάφορα όργανα αλλά και λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος προκαλώντας προβλήματα όπως:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις
- Αρτηριακή πίεση
- Νεφρική νόσο
- Αρθρίτιδα
- Υψηλή χοληστερίνη
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Λοιμώξεις
Διάγνωση
Για την διάγνωση του προδιαβήτη θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αιματολογικές εξετάσεις.
Από την στιγμή που υπάρχει υποψία προδιαβήτη από την γιατρό ή διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας, τότε προχωράμε με επιπλέον καμπύλη σακχάρου.
Τα κριτήρια διάγνωσης για τον προδιαβήτη είναι τα εξής:
- Σάκχαρο νηστείας από 100 mg/dl, έως 125 mg/dl
- Δοκιμασία ανοχής γλυκόζης με λήψη 75 gr γλυκόζης (καμπύλη γλυκόζης). Σε αυτή την εξέταση, οι τιμές του σακχάρου δύο ώρες μετά τη λήψη της γλυκόζης είναι μεταξύ 140 mg/dlκαι 199 mg/dl.
- Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μεταξύ 5,7% και 6,4%
Εφόσον διαγνωστείτε με προδιαβητη θα χρειαστεί να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια εξετάσεις για διαβήτη τύπου 2, ενώ εφόσον ο προδιαβήτης αντιμετωπισθεί έγκαιρα και σωστά, είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί η πλήρης θεραπεία του.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Διαβήτη Τύπου 2