Η πρώιμη ήβη περιγράφει πρωτογενή και δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου και πρόκειται για διαταραχές που προκαλούνται κατά την εφηβεία, επηρεάζοντας το παιδί σωματικά και ψυχολογικά.
Αυτά που εμφανίζουν συχνότερα πρώιμη ήβη είναι τα κορίτσια, σε αντίθεση με τα αγόρια που παρουσιάζουν καθυστερημένη ήβη.
Στα κορίτσια αποτελεί την εμφάνιση σημείων εφηβείας πριν από την ηλικία των 7 – 8 ετών και στα αγόρια πριν από τα 9 τους χρόνια, χωρίς όμως τα παραπάνω στοιχεία να είναι απόλυτα.
Καθώς πολύ συχνά δεν κρίνεται απαραίτητη η ακολούθηση κάποιας θεραπείας, η Ενδοκρινολόγος πρέπει να εντοπίσει τις όποιες παραλλαγές πρώιμης ήβης, όπως:
- Εμμηναρχή (περίοδος)
- Αδρεναρχή (τρίχωση των γεννητικών οργάνων)
- Πρώιμη θηλαρχή (στήθος)
Σημάδια πρώιμης ήβης σε κορίτσια και αγόρια
Κορίτσια
- Εμφάνιση στήθους
- Τρίχωση μασχάλης και εφήβαιου
- Απότομη αύξηση ύψους
Αγόρια
- Αύξηση μεγέθους όρχεων
- Αύξηση μεγέθους πέους
- Απότομη αύξηση ύψους
- Αλλαγή χροιάς της φωνής
Και στα δύο φύλα ενδέχεται να εντοπιστεί αύξηση της τριχοφυΐας στις μασχάλες και τα γεννητικά όργανα, μεγάλη αύξηση του ύψους, και έντονη μυρωδιά στον ιδρώτα του παιδιού.
Στα κορίτσια η πιο μεγάλη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσουν είναι η πρόωρη εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί γρήγορα καθώς σχετίζεται με το τελικό ανάστημα του κοριτσιού.
Στην περίπτωση των αγοριών πρέπει να γίνεται μία διεξοδική διερεύνηση καθώς η περίπτωση της πρώιμης ήβης είναι συχνά παθολογική.
Οι ορμονικές και απεικονίστηκες εξετάσεις που θα ζητήσει η ενδοκρινολόγος, ανάλογα με την περίπτωση και το φύλο, ώστε να δοθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, είναι οι εξής:
- Μέτρηση ορμονών (FSH, LH, Προλακτίνη κ.α.)
- Κοιλιακό υπερηχογράφημα
- Ακτινογραφία άκρας χειρός (οστική ηλικία)
- Υπερηχογράφημα όρχεων
- Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υποφύσεως
Πρέπει να έχουμε υπόψιν πως το παιδί ενδέχεται να χρειαστεί και παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη καθώς σε πολλές περιπτώσεις η πρώιμη ήβη οδηγεί σε αλλαγή της συμπεριφοράς του απέναντι στους γονείς ή τους συνομήλικους του.