Select Page

Πληθώρα κλινικών, παθοφυσιολογικών και επιδημιολογικών μελετών έχουν υπογραμμίσει τον σημαίνοντα ρόλο της διατροφής και την σχέση της με την εμφάνιση διαφόρων χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων, όπως είναι η αλλεργία, το άσθμα, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου II, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καρκίνος, εξαιτίας της υποκείμενης και χρόνιας φλεγμονής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, καθώς επίσης και τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων, φαίνεται να επηρεάζουν την έκφραση
κάποιων γονιδίων, μέσω τροποποίησης της δραστηριότητας διαφόρων ενζύμων (ακετυλίωση, μεθυλίωση, φωσφορυλίωση, οξείδωση), με αποτέλεσμα την εκδήλωση της φλεγμονής και ως εκ τούτου την εμφάνιση ποικίλων μεταβολικών διαταραχών .

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει επίσης, τη σημασία της υγιεινής διατροφής στην πρόληψη των μη μεταδοτικών ασθενειών και μάλιστα στην επίτευξη μιας υγιούς γήρανσης. Ο ενστερνισμός κατάλληλων διατροφικών συμπεριφορών είναι εξίσου αποτελεσματικός, όπως οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις και μάλιστα θεωρείται και περισσότερο ασφαλής.