Select Page

Σύμφωνα με τη μελέτη – η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο επιδημιολογίας και πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων στο Σικάγο – όσοι περιόριζαν το φαγητό τους σε οκτώ ώρες την ημέρα είχαν 91% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με όσους έτρωγαν 12 ή 16 ώρες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων με υπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο, η διάρκεια του φαγητού μεταξύ 8 και 10 ωρών την ημέρα συσχετίστηκε επίσης με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

FastingΟι ερευνητές αναγνώρισαν ότι η μελέτη ήταν περιορισμένη στα ευρήματά της, επειδή βασίστηκε σε αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες, καθώς και δεν επικεντρώθηκε σε άλλους παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στην υγεία των συμμετεχόντων όπως οι διατροφικές συνήθειες εντός του 8ωρου σίτισης, την κατανάλωση αλκοόλ και καπνίσματος.

Συμπερασματικά η παρούσα έρευνα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης για να βρεθεί και η πιθανή αιτιολογική σχέση αναμέσα στη διαλειμματική νηστεία και την καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο είναι μία καλή ευκαρία να τονίσουμε ότι ανεξαρτήτου του παραθύρου σίτισης η διατροφή μας οφείλει να αποτελείται από ποιοτικές επιλογές που βασίζονται σε εδραιωμένα διατροφικά πρότυπα με αποδεδειγμένο καρδιαγγειακό όφελος όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή.